„Élő népzene a bölcsődében”

Élő népzene a bölcsődében – legkisebbek táncháza

Kilenc éve kezdődött, heti rendszerességgel folyamatos az „Élő népzene a bölcsődében” program.

A Csoóri Sándor Alap pályázatán nyert összegből népszerűsítjük a legkisebbek táncházát a bölcsődés korosztálynak. 2021. június hónapban a Kerek Zenekar ismét ellátogatott a bölcsődék kertjébe, ízelítőt kaphattak a gyermekek az élő népzenéből. Megható volt látni, ahol a bölcsőde és óvoda kertje szomszédos, az óvodás gyermekek is a kerítéshez szaladtak, énekeltek, mondókáztak. Emlékeztek a bölcsődés évekre, az élő népzenére.

A népi mondókák, a gyermekdalok, a mozgáskultúra jobban elsajátítható az élő hangszeres zene hallatán. A programnak köszönhetően a bölcsődés gyermekek szülei is felfigyeltek a zenei nevelés hasznosságára és a gyermekeken keresztül megindult a szülők „visszatanítása” a népzene, a gyermekmondókák és népi játékok, néptáncok ismeretére. A kicsik az élő népzenére, dallamokra ösztönszerűen mozognak, a szólamok segítenek a gyermekek figyelmét egy dologra összpontosítani, amely idővel a koncentrált figyelem megtartására ösztönzi őket. Az Óbudai Egyesített Bölcsődék lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy a kerületben lakó kisgyermekek a rendszeres népzenei nevelést minél szélesebb körben gyakorolhassák. Ennek keretében a 2020/2021-es nevelési évben – a korábbi évekhez hasonlóan – terveztük megrendezni a legkisebbek népzenei táncházát. A cél ízlésformáláson keresztül a gyerekek mozgáskultúrájának, mozgáskoordinációjának segítése, lelki- szellemi táplálékot nyújt, kiegészítve olyan foglalkozásmenettel, ami a korosztálynak megfelelő. Az élő népzene a bölcsődében olyan zenei fejlődésgondozás, ami a hangszereken és az énekhangon keresztül megalapozza a magyar identitást.

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vígasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” Kodály Zoltán

 

Tíz, tíz tiszta víz

Csoóri Julianna előadásában

 

Kedves Szülők!

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel az Élő népzene a bölcsődében programunk szünetel, de a Kerek Zenekar CD kiadványait a bölcsődevezetőktől jelenleg is megvásárolhatják.

 

KEDVES SZÜLŐK!

A FERTŐZÉSEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN

TOVÁBBI INTÉZKEDÉSIG AZ

ÉLŐ NÉPZENE A BÖLCSŐDÉBEN

PROGRAMUNKRA NEM FOGADUNK KÜLSŐS GYERMEKEKET!

 

Óbudán az “Élő népzene a bölcsődékben” program ingyenes foglalkozásain minden héten más és más bölcsődében ismertetik meg az apróságokat a hagyományos mondókákkal, népdalokkal, hangszerekkel. 

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a megkésett beszédfejlődésű kisgyermekek száma. A zenei fejlődésgondozás fontosságából kiindulva indították el Óbuda bölcsődéiben azt az ingyenes foglalkozás-sorozatot, ahova azokat is szeretettel várják, akik még nem bölcsisek. Csoóri Julianna kisgyermeknevelő és a Kerek zenekar játékos elemekkel fűszerezett előadásai rendkívül népszerűek a résztvevők körében.
Kerek zenekar 2020-ban is heti rendszerességgel járja sorra a kerület bölcsődéit, népi mondókákkal, énekekkel varázsolva el a kicsiket és minden ízükben megmozgatva őket. Az “Élő népzene a bölcsődékben” foglalkozásai

Az óbudai bölcsődékről az Óbudai Egyesített Bölcsődék Facebook oldalán találnak további tudnivalókat.

 

Média megjelenés:

Az Élő népzene a Bölcsődékben programról az Óbudai Egyesített Bölcsődék intézményvezetője, Tárnoki Zsóka és a foglakozásokat vezető Csoóri Julianna beszélt. Érdemes megnézni az összeállítást, mert ahogy az intézményvezető fogalmaz, Óbudán nem csak a pelenkázásról szól a bölcsődei élet.
De akkor mi mindenről?
A népzene jótékony hatásairól, ahogyan a gyermekeket a zene által közvetített érzelmeken keresztül segítik a beszédjük fejlődésében, de említhetnénk a gyermekek lelki fejlődését és a ritmusok, dallamok által kiváltott mozgáskultúrájuk fejlődését is. A kisfilmben további részleteket tudhatnak meg a programról, mely az alábbi linken érhető el:

https://www.mediaklikk.hu/video/esti-kerdes-2018-08-27-i-adas-2/?fbclid=IwAR3XTRir5RBGb-j_LXAzAfUBT5eI7RYksYcZTnRJHonEh7n9JNtNmGZA5_M#

2018 tavaszán megjelent az Óbudai Bölcsisekrét Alapítvány 4. CD lemeze, amit a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Kerek zenekar készített. A kiadványt minden bölcsődében megtalálják.

2017.12.17-én megjelent a Kerek Zenekar III. CD-je, ami megtalálható minden bölcsődében:

bolcsi_lemezbor1
Népi bölcsisségek CD II. album

Népi bölcsisségek CD I. album