Bölcsődei étkeztetés

Diétás étkeztetésről szóló cikkünket az alábbi linken tudják megnézni:

https://obuda.hu/blog/hirek/dietas-etkeztetes-a-bolcsodekben/?fbclid=IwAR1Ae_eDV3lX_-SXs_pmVeBljX9FFalaDV2B7RpLou43BebsTNJGyE6TfX4

 

1-3 éves gyermek étrendjének összeállításánál arra kell törekedni, hogy változatos legyen, az egészséges táplálkozás irányelvei érvényesüljenek az étkezésben.
Bölcsődében 2 fő étkezést (reggeli, ebéd), 2 kisétkezést (tízórai, uzsonna) biztosítunk a gyermekek számára, mely a napi energiaszükséglet 75%-át fedezi. Ez 800-950 Kcal-t jelent.

A bölcsődés gyermekekre jellemző, hogy viszonylag nagy a tápanyagigényük, főleg fehérje-és kalcium vonatkozásban. Fontos követelmény, hogy a főétkezések, illetve egy kisétkezés komplettek legyenek, egyaránt tartalmazzanak állati és növényi eredetű fehérjét is. Reggelire házi krémeket (pl: petrezselymes túrókrém, házi húskrém, házi májpástétom, brokkoli krém, tojáskrém, zöldségkrém) adunk teljes kiőrlésű kenyerekkel. A gyermekek naponta többször kapnak friss zöldséget, gyümölcsöt, mivel jó energia, magas C-vitamin és élelmi rostforrás. A zöldségféléket párolással, habarással készítjük, illetve rakott formában adjuk hússal, tejjel, tejtermékkel kiegészítve. Húsok közül a sovány húsokat részesítjük előnyben, mivel ezeket könnyebb emészteni. Halat, 10 élelmezési napban legalább egyszer kapnak a gyerekek, mivel nagyon jó a zsírsav összetétele.

Az ételeket csak kis mértékben sózzuk és kizárólag jódozott tengeri sót használunk. A napi sómennyiséget számoljuk, amely bölcsődés gyermekeknél 1,5 g lehet. Ételkészítéshez friss és szárított fűszereket használunk.
Tízóraira gyümölcsöt, 100%-os gyümölcslevet, cukor nélküli csipke illetve hárs teát adunk.

Napjainkban sajnos egyre több gyermek szenved ételallergiában. Diétás étkeztetést csakis szakorvosi igazolással tudunk vállalni, a 37/2014 (IV/30.) EMMI rendelet 15§ alapján.

A 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet „a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás – egészségügyi előírásokról” értelmében bölcsődei alapellátást a Szél Bölcsődében, illetve a Medgyessy Bölcsődében biztosítunk. A rendelet meghatározza a szakorvosok körét, a bölcsődei felvételnél kizárólag ezt vehetjük figyelembe.

  • endokrinológia és anyagcsere betegségek ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos
  • gastroenterológia alap szakképesítéssel rendelkező szakorvos
  • diabetológiai szakorvosi licenccel rendelkező szakorvos
  • allergológia és klinikai immunológia ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos

Nagy figyelmet fordítunk a diétás ételek elkészítésére.

Bölcsődéinkben megtalálható szakácskönyveink:

szakácskönyv

IMG_5011